En reiseguide om Mallorca.

La Seu-katedralen i Palma

| Ingen kommentar
katedralen i palmaLa Seu er en gotisk katedral som ble bygd ved siden av en arabisk moské. Katedralen er 121 meter i lengden, 55 meter bred og 44 meter høy. Byggverket ble påbegynt i 1229 med kong Jakob 1 av Aragon, men ble ikke fullført før i 1601. Katedralen har utsikt over Parc de La Mar og Middelhavet. Den berømte arkitekten Gaudi ble invitert til å ta på seg restaureringen av katedralen, men forlot prosjektet etter en krangel med entreprenøren.

Historikk
Pere Martell var en dyktig sjømann som i 1228 ga en begeistret beskrivelse av Mallorca til Jaume 1. Selv om Jaume 1. bare var 20 år, var han blitt kronet som konge i Catalonia og Aragonia. Omtrent samtidig ble noen av kongens skip plyndret av menn som tjente emiren av Mallorca, noe som fikk ”El Conquistador”, som han ble kalt, til å få tillatelse fra riksdagen til å sende en invasjonsstyrke til øya for å kaste ut maurerne. Paven i Roma støttet foretaket. Han så gjerne at Mallorca igjen skulle bli kristnet. Den egentlige bakgrunnen for toktet var antakelig i like stor grad å vinne økonomiske og territoriale fordeler.

Kongens styrke bestod av 16 000 menn og 1500 hester. Den 5. september 1229 satte hæren ut fra Salou i Aragonia. Underveis møtte de et forrykende uvær og kongen lovte da at han ville reise en kirke til jomfru Marias ære om hun bare ville hjelpe ham til å overleve stormen. Han overlevde, erobret Mallorca og reiste det som senere ble den berømte katedralen La Seu. For å demonstrere sin seier, ble kirken plassert over ruinene av det som hadde vært en hovedmoské for araberne.

Fakta om La Seu
Katedralen måler 121 meter i lengden, er 55 meter bred og med sine 44 meter høyde er midtskipet et av de høyeste i verden. Til sammenligning er den tilsvarende høyden i Notre Dame i Paris 38 meter høyt og det høyeste av alle gotiske katedraler er Saint-Pierre de Beauvais med sine 48 meter.

Katedralen har et indre areal på 6 600 m2. Klokketårnet har ni store klokker og er 52 meter høyt. Den største av klokkene veier fem tonn, N’Eloi-klokken. Den høres over størsteparten av Palma. Selve kirkerommet har ni sidekapeller og opplyses av 1236 fargede glassmosaikker i det 11 meter store rosevinduet over hovedalteret. Bak det eldste kapellet, La Trinita, står de to marmorsarkofagene som kong Jaime II og kong Jaime III ligger begravd.

I 1851 ble Palma rammet et stort jordskjelv og katedralens vestside måtte etter dette restaureres. La Seu har i sitt eie etter sigende flere unike relikvier. Disse befinner seg ved portalen mot nord. I museet er det også en utstilling med malerier og ulike kunstgjenstander ellers. De endringene som Antoni Gaudi ble invitert til å gjøre, ble mer kosmetiske enn strukturelle, men noen av hans ideer ble likevel adoptert.
Takk For At Du Deler: