En reiseguide om Mallorca.

Kultur og historie på Mallorca

| Ingen kommentar
Mallorca byr på både skjønnhet og spennende fortellinger. I tidenes løp har flere folkeslag slått seg ned her og dannet kolonier. Noe som er tydelig også i dag. Her er det spor både etter vandalene, tempelriddere, arabere og fønikere, romere og arabere i tillegg til mennesker som kommer fra ulike deler av Spania.

Kultur og historie på Mallorca
Dramatiske hendelser opp gjennom tidene har satt sitt preg på Mallorca på mange måter. Du kan se sporene overalt, fra bygninger til monumenter og togspor. Flere av familiene på Mallorca har i tillegg et stamtre som viser tilbake til en enestående og turbulent historie.

Ermita de Nostra Senyora del Puig
Klosteret Ermita de Nostra Senyora del Puig ligger sør for Pollenca oppe på toppen av Puig de Maria / Puig de Pollenca som er et 320 meter høy klippe. Her oppførte Benediktinerne sitt isolerte kloster i 1348. Klosteret ble bygd ut som et større kompleks på femtenhundretallet. Etter 1564 var det liten klostervirksomhet her, men ble i stedet brukt som pilgrimkirke. Den siste nonnen som holdt til i klosteret forlot det i 1988, og etter dette er komplekset benyttet som hostel. Fra klosteret har du en utrolig utsikt over Pollenca, fjellkjeden Tramuntana og helt ut til sjøen.

Ruinbyen Pollentia
Denne ruinbyen har hørt historiens vind suse i over to tusen år. Da den var på sin høyde, var den en blomstrende romersk by og det sentrale hovedsetet på øya. Her promenerte stolte romerinner i det siste på motefronten, med togaer, kjoler og drakter fra de berømte skredderne og veverne i byen. Tekstiler ble fraktet med vogner til kysten og videre til Roma og andre deler av romerriket. Selv Julius Cæsar skal etter sigende ha foretrukket klær fra denne byen. Tilbake kom skip med keramikk, glass, landbruksredskaper, smykker og andre produkter.

Sa Portella
Pollentias byplan er utformet i klassisk romersk stil. Med gatene vinkelrett på hverandre og orientert nord-sør og øst-vest. I det gamle boligområdet Sa Portella er det blitt gravd ut restene etter fire hus. Den ene delen av ”Huset med bronsehodet” ble beklageligvis i stor grad ødelagt på grunn av en grøft som ble utgravd i 1936. Dette huset har navnet sitt etter det flotte bronsehodet av en ung kvinne som ble funnet i et av værelsene. Huset er fra første århundre og det antas at det har bodd mennesker her frem til cirka 400 e.Kr.

Forum
Forum var sentrum for offentlig administrasjon og alle anliggender som hadde med forretninger og handel, religiøse og juridiske saker å gjøre. Capitol var den største bygningen og rommet helligdommen for Jupiter, Juno og Minerva. Bare noen steinblokker står nå tilbake. Resten er brukt til andre formål. Forum ble ødelagt i det tredje århundre og senere benyttet som gravplass.

Det romerske teateret
Direkte hogd inn i fjellet er teateret, antakelig i det første århundre, og etter at keiser Augustus hadde sin regjeringstid. Opprinnelig var det plass til 2000 personer i auditoriet. Den rektangulære scenen er det ikke mye igjen av, men det finnes noen stolpehull igjen i fundamentet. Dette teateret er det minste som er funnet i Spania av romerske teatre.
Takk For At Du Deler: