En reiseguide om Mallorca.

Besøk til Deià

| Ingen kommentar

Mallorca har mye å by på for den som vil oppleve noe mer. Et besøk til kunstnerbyen Deià vil du ikke angre på. 

 

Her finner du spor etter Picasso, Anais Nin og andre berømte kunstnere. Stemningen som møter deg i Deià er helt spesiell. Det er noe med luften, fargene og duftene som gjør at det blir en uforglemmelig opplevelse å være her. Ikke så rart at kunstnere og kreative sjeler bestemmer seg for å slå seg ned og finner inspirasjon i denne idylliske byen.

På oppdagelsesferd i smale gater
At så mange kreative og kunstneriske sjeler har slått seg ned i Deià, startet med den britiske forfatteren og poeten Robert Graves. Du kan fortsatt besøke huset hans. Et godt tips på rundturen gjennom byens mange smale gater, etter å ha vært innom kirkegården med sin imponerende utsikt og besøkt de museene du er interessert i, er å gå ned til den lille stranden Cala Deià. Det er en fin spasertur på smale stier gjennom olivenlunder og nydelig natur. Så kan du spise medbrakt matpakke eller piknikkurv og kanskje ta et bad før eller etterpå.

Rett på klippene over Cala Deià ligger det en spesiell restaurant hvor du kan spise en nydelig lunsj om du heller foretrekker dét. Her kan du velge fra en variert middelhavsmeny med et bredt utvalg av fisk og sjømat. Dersom du ønsker å spise her, bør du bestille på forhånd. Parker langs hovedveien om du kommer med bil og ønsker å ta den fine fotturen. Men det er også mulig å kjøre helt ned.

Hvordan kommer du til Deià?
Du kommer deg til Deià enten med buss eller bil. Buss nummer L210 til Soller / Valdemossa stopper i Deià. Bussen går 6-7 ganger om dagen fra Palma. Sjekk for sikkerhets skyld. På søndager og helligdager går ikke bussen så ofte. Når du kjører fra Valdemossa, fjellbyen som Mallorca er så kjent for, og nordover en liten halvtime kommer du til Deià. Det er som om landsbyen svever over havet med Serra de Tramontana for sine føtter.

Historikk
Siden 1920-årene har Deia tiltrukket seg kunstnere og andre kreative mennesker. Denne lille kunstnerbyen er en av Spanias minste, men også mest kulturrike byer. Deia inspirerer til avslapning, men også til kreativ utfoldelse. Kombinasjonen av rekreasjon, idyll, det pittoreske og skjønnheten skaper rom både for kunstnerisk, poetisk og litterær refleksjon. Da først Robert Graves hadde lagt sin elsk på byen, var det flere kunstnere som kom etter. Blant andre Gertrud Stein og James Reeves. Den kontroversielle forfatteren Anais Nin kom også hit, ble nært knyttet til Deia og skapte de omgivelsene hun trengte for å kunne fordype seg i sitt forfatterskap. Her skrev hun også novellen ”Mallorca” som var med i samlingen ”Delta of Venus” som hun utga i 1977.

Hippiegenerasjonen
I sytti- og åttiårene inntok hippier og rockemusikere som Mick Jagger, Mark Knopfler og Mike Oldfield landsbyen. Det endte ofte opp med konserter som ikke var annonsert, men som ble til spontant på de små musikkbulene. Det var ikke uvanlig å finne kjente musikere som utfoldet seg på gatene eller i en bar. Sir Richard Branson, grunnleggeren av Virgin, ble så begeistret for Deia at han kjøpte en 1600-tallsvilla som nå er gjort om til luksushotell. Bestill på Belmond La Residencia hvis du har lyst til å oppleve noe helt spesiellt, og ikke bryr deg så mye om hva det koster. God tur til Deià!

Takk For At Du Deler: